dijous, 21 de març del 2013

Gladiatores

Per començar parlaré de l'amfiteatre de Roma, que s'anomena coliseu (Colosseum). El primer amfiteatre és va construir l'any 59 aC.

Vaig anar a visitar l'amfiteatre romà, i em va cridar molt l'atenció tot el que té en general.

És un gran edifici descobert de l'arquitectura Romana clàssica. Té una forma oval, i segueix el model dels teatres grecs.

Serveix per representar lluites entre gladiadors, jocs, lluites entre feres o la seva cacera (venatio), lluites d'animals, i representacions de combats navals. Encara que, a vegades hi ha petites batalles navals entre vaixells (Naumaquia).

També hi lluitaven gladiadores dones, a banda d'homes. Com passava a altres costums de l'antiguitat, els combats de gladiadors van començar per ser un ritus de significació religiosa, i van acabar sent un espectacle bàrbar i sanguinari que va arribar a generar una passió desenfrenada.

Consta de tres parts principals:

La pista o arena. Que és on fan els espectacles i esta cobert de sorra.

El soterrani o fossae. On sota l'arena hi ha els magatzems per als decorats, també hi ha els departaments pels lluitadors i les gàbies de les feres. I també parteix d'un sistema de rampes que serveix per pujar les feres a l'arena.

La graderia o cauea. És construïda per un sistema de tres galeries, amb volta que és el que soste i permet accedir per unes escales (uomitoria). Està separada de l'arena per un mur d'uns quatre metres anomenat podium i les tribunes estan reservades als grans personatges com l'emperador.

Ara també m'agradaria destacar alguns amfiteatres a banda d'aquest de Romà.

Podem observar i anomenar, diferents amfiteatres a Espanya. Com ara l'amfiteatre d'Empúries, que esta situat a Girona. I és visible tot el seu entorn.
L'amfiteatre de Itàlica, que esta situat a Sevilla. Que és conserva en bon estat.
L'amfiteatre de Mèrida, que esta situat a Badajoz. Abans era una emèrita Augusta, i és troba en bon estat.
L'amfiteatre de Segòbia, que esta situat a Cuenca.
L'amfiteatre de Cartagena, l'antiga Cartago Nova a Múrcia on actualment hi ha una plaça de bous.
L'amfiteatre Carmo, l'antiga Carmo a Sevilla. És visible tot el seu entorn.
L'amfiteatre de Tarragona, l'antiga Tarraco. És conserva en bon estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada