dijous, 14 de març de 2013

In circo

Els romans tenien passió pels espectacles públics, com ara el circ.
El circ maximo (circus maximus), és el circ més antic de Roma. S'hi feien curses de carros entre altres espectacles, i era el circ més important de Roma. Mesura uns 550 metres de llarg per 180 d'ample, és a dir, més del triple que el major camp de fútbol del món. És un recint allargat amb espai per a 300.000 d'espectadors.
En la pista hi cabien fins a 12 carros. 

Els jocs duraven a vegades uns quants dies, i estaven consagrats a una divinitat concreta.

Els espectacles que s'hi oferien eren de diferents classes: els més habituals eren les curses de carros (ludi circenses), . Encara que també s'utilitzava com un lloc per celebrar-hi les cerimònies imperials, on l'emperador es presentava davant el poble. 


En les curses de carros competien quatre equips: el verd, el blau, el vermell i el blanc, que eren els colors que representaven els elements. Cada equip conduía quatre cavalls.

Una cursa durava 7 voltes, i cada dia hi havien 24 curses. Als guanyadors sel's recompensava amb un ram de palmera, amb una corona de llorer i aconseguien fama i fortuna.

L'edifici tenia diferents parts principals. Tenia una planta rectangular, amb costats petits corbats, i amb grades de tres pisos (cavea). Era tancat per un mur gruixut, adornats amb columnes i escultures. A la planta baixa hi havia moltes portes per entrar i sortir amb rapidesa.Enmig del circ hi havia el mur vertebral (spina), que era el centre d'atenció de tot el circ, on els carros havien de donar les voltes. Estava coronat amb una bola d'or, aquesta bola cridava l'atenció i era l'objecte més cridaner del circ.

A l'esquerra podem veure una fotografia, amb la idea del circus maximus.

Les carceres era el lloc des d'on arrancaven els carros quan el magistrat, que presidia els jocs llançava un mocador a l'arena.Hi havia un temple petit dedicat a Venus, la deessa. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada